Niet zomaar een beetje uitgeput

 

Het verradelijke van een burnout is dat het geleidelijk aan komt sluipen. Vaak over een periode van jaren. Kenmerkend is ook dat je de signalen pas echt opmerkt als het al even aan de gang is, of zelfs pas als je helemaal vast loopt. En dan zit je motor niet alleen zonder brandstof, er is ook het een en ander defect. De eerste subtiele signalen zijn er eigenlijk al voordat vermoeidheid toeslaat. 

Het zit hem in de doffe ‘slag’ die je voelt bij het herhaaldelijk niet erkend of gezien worden met wat je geeft. Of in de energie die het je kost om jezelf steeds weer over een drempel te duwen, vanwege werk waarin je nauwelijks plezier, uitdaging of energie vindt. Het is het te lang doorploeteren in plaats van in een productieve flow aan het werk zijn. Teveel ligt er op je bord, maar je denkt steeds dat het met even doorpakken en goed organiseren wel te doen moet zijn. Het zit ook in het jezelf doorlopend vermannen, waar de energie al op is en de steun die je eigenlijk nodig hebt van anderen mogelijk blijft ontbreken. Als je er al aan denkt om daarom te vragen.

Om de een of andere reden zet je door en voel je hoe je steeds meer moeite moet doen voor je inspanningen. De druk die je ervaart neemt evenredig daaraan toe. Een gevoel van haast wordt de constante ondertoon in je dagen en je nachten. Je slaapt steeds slechter. Pauzes meet je krap af of sla je maar helemaal over. Vrijetijdsbesteding? Vrienden? Mensen moeten maar even niet iets van je vragen, het kan er echt niet bij. 

Je kunt je niet goed concentreren en het lijkt wel alsof je geheugen je steeds vaker in de steek laat. Je reageert vaker ongewoon heftig of overprikkeld. Stilte lijkt steeds schaarser voorhanden. Vermoeidheid drukt alsmaar zwaarder.

 

Wat ik voor je kan doen

Het is natuurlijk gunstig als de uitputting nog niet zover is gevorderd dat je letterlijk niet meer vooruit te branden bent. Want dan is het echt op en wil je lichaam ook niet meer. 

Een burnout -of bijna burnout, vraagt om meer dan alleen maar uitrusten. Het is een samengaan van psychische en fysieke uitputting. Het hormonale systeem dat stresssignalen reguleert is verstoord geraakt en juist dat maakt ‘even weer ontspannen en bijtanken’ zo razend moeilijk. Ik kan je helpen bij het vinden van jouw weg hieruit. 

Essentieel bij burnout is dat je belangrijke aspecten en behoeftes van jezelf uit het oog bent verloren en structureel niet meeneemt in wat je doet. Naast het herstellen op fysiek niveau, is het noodzakelijk om te kijken naar wat maakt dat je steeds verder vastloopt en hoe je dat precies doet. Dat gaat niet alleen over jou, maar over hoe je je beweegt in jouw situatie; in de wisselwerking met de mensen om je heen. Wat gebeurt daar precies? Wat komt er op je af? Wat kost energie? Wat geeft energie? Hoe verhoud je je tot je werk? Wat zijn precies de voedende of steunende factoren die mogelijk structureel ontbreken? Wat kun jij benutten of juist laten, om weer energie en perspectief te vinden? 

De weg uit een (bijna)burnout vraagt om een zorgvuldige en gefaseerde aanpak. Het kost doorgaans tijd om eruit te klimmen. “Even oplappen” is misschien wenselijk, maar niet realistisch. Dit betekent echter niet automatisch dat je voor lange tijd op non actief staat. Ook dat zou niet helpen. Belangrijk is dat je jouw route vindt naar echt, duurzaam herstel. Juist als je merkt dat je weer wat energie krijgt is het belangrijk alert te blijven en terugval in een vertrouwde maar uitputtende koers te beperken. Hoe beter je snapt hoe dit in zijn werk gaat, hoe groter de kans is dat je het snel je kunt herkennen én keren.

Uit een (bijna)burnout klimmen brengt vaak ook een fundamentele en positieve verandering mee in hoe je je leven leeft; je ziet hoe je beter tot je recht kunt komen, je ervaart jouw waarde en wijze van betekenen, je voelt je weer energieker en het lukt beter om ruimte en richting te vinden.

 

Heb je hierover vragen, of wil je onderzoeken of ondersteuning door mij iets voor je is? Van harte welkom.

Ik ben goed te bereiken via het contactformulier van deze site: http://louisevanswaaij.nl/contact

of per mail: gestalt@louisevanswaaij.nl

Louise van Swaaij

therapie, coaching & training

© 2012 Webwerken